10. Japodski otoci, Bihać

Una Aqua centar vam nudi najljepše kamp odredište na rijeci Uni, kao i veliki prostran objekat za opuštanje. Smješteni su na pet prelijepih otoka okruženih rijekom Unom.

9. Tekija na Buni, Mostar

Tekija u na Vrelu Bune je mjesto gdje su derviši obavljali i još uvijek obavljaju zikr (slave Boga).Zbog svog prirodnog okruženja i historijskog značaja širom svijeta poznata je pod imenom Tekija na Vrelu Bune ili Tekija u Blagaju.

8. Vodopad u Jajcu

Plivski vodopad se nalazi u gradu Jajcu, u centralnoj Bosni i Hercegovini, gdje se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas. Visok je 22 metra, ali nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini, visok je 20 metara. Ovo je jedini vodopad u svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. Spada u 12 najljepših vodopada u svijetu.

7. Štrbački buk, Kulen Vakuf

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.

6. Vodopad Kravice, Hercegovina

Vodopad Kravice, udaljen oko 40 km od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu se razuđuje i pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu pretstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare.U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga i lokalno stanovništvo i idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava I prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km.

5. Titov bunker u Konjicu

Planina Zlatar koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina je čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući s vana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ. Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjetnika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata. Također, funkcionisao bi kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande). Ovaj objekat koji podsjeća na labirint, sa svojih više od 100 prostorija bi obezbijedio nesmetan život 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci.

4. Stari most u Mostaru
v

Razmišljati o Mostaru, a instinktivno ne zamisliti sliku prelijepog Starog mosta, gotovo je nemoguće, pogotovo znajući da je ovo kameno remek djelo spomenik po kojem je grad i dobio ime i koji, simbolično, u sebi nosi mnoga značenja. Izgradnju mosta započeo je, u otomanskom periodu, turski arhitekt Hajrudin po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog i završio nakon devet godina rada, 1566. godine. Odmah po rođenju, most postade tema mnogih lokalnih legendi, od kojih jedna kaže da je Hajrudin bio toliko tvrdoglav, da je tri dana i tri noći prestajao ispod konstrukcije mosta da bi dokaza koliko je most čvrst. Ne treba propustiti takmičenje u skokovima sa Starog mosta,koje se od 1968. organizira u julu/srpnju svake godine, mada historijski izvori pominju da se sa njega skakalo još od vremena gradnje.

3. Kula kapetana Gradaščevića u Gradačcu

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, građen više od 50 godina, sa 22 metra visokom stražarnicom koju je dao izgraditi Husein-kapetan Gradaščević na rimskim temeljima. Nedaleko od kule se nalazi i Gradačačka sahat-kula. Dvorac je nedavno renoviran.

 

2. Most Mehmed-paše Sokoloviča u Višegradu

Most Mehmed-paše Sokolovića se nalazi u Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. st. u Bosni i Hercegovini. Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine te od 24. marta 2008. također spomenik UNESCO-a. U Višegradu se nalazi i kuća Ive Andrića u kojoj je nobelovac, nakon preseljenja iz Travnika, proveo djetinjstvo.

1. Vrelo Bosne u Sarajevu

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Izvor je rijeke Bosne i jedan od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Vrelo Bosne se nalazi na periferiji Sarajeva, pored naselja Ilidža. Jedno od najpoznatijih scena prirodne ljepote u regionu, smješteno je u metro području Sarajeva. Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija i za strane turiste i za obližnje posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka.