Kafa je jedna od onih stvari koju ili volite ili mrzite, sredine nema. Oni koji je redovno konzumiraju teško mogu zamisliti dan bez bar jedne šoljice, a oni koji je ne vole, ne bi je okusili ni za živu glavu. Međutim, pogledajmo kakve učinke kafa, zapravo, ima na nas:

10. Podiže nam raspoloženje
Za svakog ljubitelja kafe, svaka šoljica predstavlja poseban užitak i uvijek joj se iznova raduju. Većina misli da je riječ o klasičnoj navici, međutim, nauka govori drugačije.
Naime, studije iz 2011. godine pokazuju da redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od depresije, te generalno dovodi do bolje raspoloženja. Dakle, ipak nije riječ o placebo efektu, već o realnim pozitivnim učincima na naše ponašanje.

9. Doprinosi koncentraciji 
Ne samo da nam kafa podiže raspoloženje, već poboljšava pamćenje i razmišljanje.
Naučno je dokazano da smo u mogućnosti bolje učiti i razmišljati ako prije toga popijemo kafu.

8. Pomaže u sprječavanju dijabetesa
Ovisnici o kofeinu imaju još jedan argument na svojoj strani,  a to je da njihova ovisnost može pomoći u sprječavanju dijabetesa. Dokazano je da kafa privremeno reguliše nivo šećera u krvi.
S obzirom na kratkotrajni učinak, prednost imaju oni koji kafu konzumiraju više puta dnevno.

7. Štiti vašu jetru

Gazirani sokovi, alkoholna pića, brza hrana i sve drugo što ljudi svakodnevno konzumiraju može narušiti zdravlje, a jetra je među prvima na udaru. Međutim, malo je danas onih koji imaju urednu ishranu, s obzirom na tempo života i činjenicu da smo okruženi kafićima i restoranima brze hrane. Nauka potvrđuje da kafa može pomoći u očuvanju jetre, te navode da bismo kafu trebali konzumirati redovno i da na taj način možemo smanjtii šanse za bolesti jetre i do 50%.

6. Kafa i srce

Iako se dugo smatralo da kafa ima štetan uticaj na srce, nova istraživanja pokazuju suprotno. Dokazano je da kafa može biti dobar saveznik u borbi protiv srčanih oboljenja.
Iako ima veći učinak na ženski dio populacije, kafa svima pomaže u očuvanju srca i krvnih žila. U istraživanju se navodi da 3 do 5 šoljica kafe mogu znatno umanjiti šansu od srčanog udara.

5. Pomaže u borbi protiv viška kilograma

Ne, to ne znači da će Vam velika kafa sa šlagom i čokoladom pomoći da smršate, ali za one koji nemaju ništa protiv obične, crne kafe, situacija je nešto drugačija. S obzirom da kafa utiče na vašu energiju koju možete iskoristiti u fizičke aktivnosti, može se reći da kafa na ovaj način, indirektno, pomaže u mršavljenju. Također, kofein utiče direktno na nervni sistem, “govoreći” mu da sprži masti, što može rezultirati gubitkom težine.

4. Čini vas boljim u krevetu

Pored toga što podiže raspoloženje i energiju, kafa olakšava i cirkulaciju krvi pa tako muškarci koji konzumiraju tri šoljice kafe dnevno imaju manju šansu da se suoče sa erektilnom disfunkcijom. To su odlične vijesti, s obzirom da 40% muškaraca u četrdesetim pati od erektilne disfunkcije.

3. Dobra je za vid
Nije samo mrkva dobra za očuvanje vida, već sličnu ulogu može imati i kafa. Naučnici su proučavali kako hlorogena kiselina, moćni antioksidans koji se nalazi u kafi, utiče na vid. Istraživanjima na životinjama oni su utvrdili da ova kiselina može da spreči starosno uslovljenu degeneraciju mrežnjače.

2. Smanjuje mogućnost pojave Alzhajmerove i Parkinsonove bolesti

Studije pokazuju i da konzumiranje kofeina smanjuje rizik od Alzhajmerove i Parkinsonove bolesti.

1.  Odličnog je okusa
Osim što doprinosi očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja, kafa ima i odličan okus, što će potvrditi svi oni koji je redovno konzumiraju. S obzirom da različite vrste kafa i okusa koji postoje, gotovo je nemoguće da nam dosadi. Ipak, kao i sve drugo, i kafu je potrebno umjereno konzumirati jer inače može imati negativne posljedice.

PODIJELI
Prethodni članakfdsfdsfdsdf
Naredni članak10 najbržih automobila 2017. godine