Ko rano rani, dvije sreće grabi!

Rijetko ko se raduje ranom buđenju, međutim mnogo je pozitivnih razloga zbog kojih bismo to trebali činiti. Mi  Vam donosimo nekoliko njih u sljedećoj listi.

10. Poboljšava kvalitetu sna

Rano ustajanje je često vrlo korisno za uspostavljanje rutine spavanja. To znači odlazak u krevet rano, otprilike u isto vrijeme. Na ovaj način se omogućava lakše uspostavljanje navike buđenja rano ujutru. Prema mnogim stručnjacima, važno je pravilno utvrditi rutinu spavanja i programirati “unutrašnji sat” Vašeg tijela.

9. Omogućava da neko vrijeme uživate u tišini

Jutra su najmirniji dio dana. Mnogo je prednosti u “tišini”, a rana buđenja omogućavanje uživanje u istoj. Ako se probudite prije ostalih članova porodice, imat ćete više vremena za sebe, svoje misli i pozitivan početak dana.

8. Postajete disciplinovaniji

Buđenje rano podstiče samouvjernost i disciplinu. Bit ćete u mogućnosti da uradite više stvari i bolje upravljati svim dijelovima svog života.

7. Manje stresa

Što ranije ustanete, imat ćete više vremena za izvršavanje obaveze, bez žurbe i kašnjenja, a samim tim i bez stresa.

6. Jačanje samokontrole

Ustajanje je teško. Kada ste umotani u tople deke i odmarate na udobnom jastuku, odugovlačenje postaje jako često. I upravo jer je tako ugodno, ustajanje iz kreveta može biti izvrsna vježba u samokontroli.

5. Vježbajte!

Osim što vježbom najbolje možete uploviti u radni dan, zbog nje možete i spavati bolje. Neka vježbanje postane vaša svakodnevna rutina kako bi dolaskom u školu, na fakultet ili posao bili svježi i spremni za zadatke.

4. Dva koraka ispred ostalih

Samim time što ste ranije krenuli, vjerovatnost da ćete do cilja stići prije ostalih, se povećala. Riješili ste se jutarnje pospanosti, razbistrili um i veliku većinu posla odradili ili isplanirali.

3. Imate više slobodnog vremena

Rano ustajanje omogućava duži dan, a sam tim i više slobodnog vremena za aktivnosti koje nas čine sretnim.

2. Zdraviji doručak

Doručak je najbitniji obrok, međutim, često smo u situaciji da propustimo doručak zbog nedostatka vremena. Buđenje rano daje nam mogućnost da spremimo zdrav obrok, koji će nam pomoći da budemo produktivniji tokom dana.

 1. Produktivniji ste

Uz gore navedene razloge, produktivnost treba naglasiti kao “glavnu nagradu” vašeg ranijeg buđenja. Već do podne ste uspjeli obaviti mnogo zadataka i obaveza, a to će Vam dati više motivacije za napredovanje.