10. Otvoreni dlanovi znak su iskrenosti

Kako tvrde Barbara Pease i Allan Pease, autori knjige “The Definitive Book of Body Language”, otvoreni dlanovi su znak iskrenosti i pokazuju da je neko dobronamjeran prema nama. “Kao što pas izlaže vrat da pokaže poslušnost, tako i ljudi pokazuju otvorene dlanove kao znak da su bezopasni i prijateljski nastrojeni.”

9. Uperen prst kao pokušaj da se uspostavi dominacija

Uperivanje prsta u sagovornika često je znak da onaj ko to čini nastoji uspostaviti dominaciju nad drugom osobom. Međutim, takav postupak često može izazvati i drugačiju reakciju kod osobe s kojom razgovarate, ukoliko ona to shvati kao provokaciju.

8. Ogledala

Ako dvije osobe koje razgovaraju imaju isti položaj tijela, to znači da vode prijatnu konverzaciju. Psiholog Barbara Fredrickson smatra da oponašanje sagovornikovog govora tijela znači dobru povezanost.

7. Ako vas predugo gledaju u oči, možda vas lažu

Svjesni da lažov često sklanja pogled, oni malo iskusniju, pokušat će vas zavarati gledanjem u oči koje može potrajati predugo. Ukoliko ne trepću dok vas gledaju, to je, također, dodatni razlog za sumnju.

6. Prekrštene noge nisu dobar pokazatelj

Prekrštene noge znače da je osoba nedostupna i nezainteresovana. Ovo je naročito važno u poslovnim pregovorima, s obzirom da tu nije uobičajeno da jedan od sagovornika prekrsti noge pa to može biti dobar pokazatelj da nije zainteresovan za saradnju.

5. Dodirivanje lica – nervoza

Ako tokom razgovora ili prije javnog nastupa dodirujemo lice, to znači da smo nervozni. Nismo ni svjesni koliko puta dodirnemo vlastito lice kad smo pod stresom.

4. Ako se osoba smije zajedno sa vama, sviđate joj se

Ukoliko su nekom zabavne vaše šale, sigurno je toj osobi ugodno u vašem društvu. Ako je to osoba koja vam se sviđa, na dobrom ste putu.

3. Obostrani pogled

Ovo ponašanje može biti tumačeno na više načina, u zavisnosti od situacije. Gledate li se s nepoznatom osobom dugo u oči, to može biti znak neprijateljskog ponašanja. Ipak, ako se radi o osobi s kojom biste željeli nešto više od prijateljstva, to je dobar znak.

2. Stopala kao kompas

Ukoliko su stopala našeg sagovornika usmjerena ravno prema nama, to znači da nas on zadugo ne namjerava pustiti da idemo, te da je zainteresovan za nas.

1.Pravilno držanje
Ko je autoritativan i dominantan ili ko želi izgledati tako, hodat će uspravno, uzdignute glave sa blagim pokretima u ramenima. Često možemo vidjeti političare kako se natječu koji će pravilnije hodati kad se nalaze jedan pored drugog.