Cimet je poznat već hiljadama godina. Spominje se u mjestima kao što su Biblija i stari kineski tekstovi, a danas je veoma popularan. Iako ga sada smatramo uobičajenim začinom, u antičko doba cimet je bio prava rijetkost, ali je imao široku upotrebu u Aziji, Europi i Africi. Pročitajte 10 zanimljivih činjenica o jednom od najomiljenijih svjetskih začina.

10. Mitovi o cimetu

Budući da se dugo vremena nije znalo odakle cimet dolazi, postojale su različite fantastične legende, koje su detaljno opisivale porijeklo cimeta. U Rimu se smatralo da je cimet došao iz Raja. U Grčkoj priče sugerišu da divovske ptice donose štapiće cimeta, kako bi sagradile ogromna gnijezda na planini, do kojih čovjek ne može doći.

9. Historija cimeta

Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina. Portugalci su ga otrkili krajem 16. stoljeća

8. Porijeklo cimeta 

Za svu svoju historijsku, ali i svjetsku slavu, cimet može zahvaliti jednom malom. otočnom narodu Šri Lanke, nekada poznatom kao Cejlon. Šri Lanka još uvijek proizvodi oko 90% svjetskog komercijalnog cejlonskog cimeta.

7. Drevne upotrebe

Prije čak 4000 godina, Egipćani su cimet koristili tokom postupka balzamiranja i smatrali su ga jednim od najdragocijenijih blaga. Zbog jakog mirisa, cimet je također korišten kao parfem. Isto tako, bilo je uobičajeno začiniti meso cimetom, jer bi on sačuvao svježinu, čak i bez frižidera.

6. Rimski car

Rimski iimperator, Neron, usmrtio je svoju ženu udarcem u stomak. Kako bi se iskupio zbog njenog ubistva, naredio je paljenje cimeta koji je u to vrijeme bio izuzetno skupa roba, misleći da je ovakav postupak dovoljan kao iskazivanje žaljenja.

5. Kako se dobija cimet 

Cimet se dobija iz unutrašnje kore drveta. Nakon što se uradi piling, unutrašnja kora se rola u oblike cigarete i stavlja na suho, kako bi se osušila i poslala na tržište.

4. Cimet je bio rijetkost

Cimet je u prošlosti bio ograniče, ali veoma vrijedan. Pametni trgovci su krili ovaj fenomenalni začin u tajnosti, međutim mnoge zemlje su ga htjele pronaći i same kontrolisati. Toliko je bio poznat da se smatra da je Kristofer Kolumbo zbog njega i započeo svoje istraživanje prema zapadu.

3. Vrijednost cimeta 

Prije stotinu godina cimet je vrijedio mnogo više. Smatra se da se njegova vrijednost izjednačavala za vrijednošću zlata i srebra. Međutim, obzirom na zakon ponude i potražnje, to se promijenilo. Postalo je mnogo dobavljača cimeta, te se na taj način potopilo tržište. Danas se cimet može naći u svakoj prodavnici, za vrlo jeftinu cijenu.

2. Pravi cimet

Postoji preko 300 vrsta drveća i grmlja u rodu Cinnamomum. Samo nekoliko vrsta se uzgaja za proizvodnju cimeta, ali cejlonski cimet je jedina vrsta koja treba biti smatrana pravim cimetom. Njegovo ime proizilazi iz platinske riječi za istinsko – Cinnamonum verum. Dok cejlonski cimet ima mnogo više delikatnih okusa, ali i nutritivnih osobina, mnogo više se koristi sorta Cassia, jer je jeftinija i prodaje se u većini prehrambenih prodavnica.

1. Zdravstvene prednosti

Osim što hrani daje nevjerovatan miris i ukus, cimet ima i ljekovita svojstva. Cejlonski cimet je posebno zdrav, jer sadrži najniži nivo kumarina, hemikalije koja šteti bubrezima i jetri, ukoliko se koristi u većim količinama. Cimet snižava nivo šećera u krvi, što je od esencijalne važnosti za osobe koje imaju dijabetes. U kombinaciji sa medom, ako se uzima prije doručka, cimet djelotvorno uklanja simptome artritisa. Također, zaustavlja rast bakterija i kvarenje hrane. Odličan je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcijuma, te može da poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje.