Za razliku od današnjeg bodibildinga, u “zlatno vrijeme”, prioritet u ovom sportu je bila simetrija i lijep izgled ljudskog tijela. Nažalost, trenutno je sve manje takvih sportista, te bodibilding ide u nekom sasvim drugom pravcu. Ne ulazeći u razmatranje da li je to dobro ili loše, donosimo 10 bodibildera sa najboljim tijelima svih vremena.

10 – PHIL HEATH

Ogromni deltoidi, snažne ruke i uzak struk dovode ovog američkog bodbildera na 10. mjesto naše liste. Ovaj 37ogodišnjak posljednjih 6 godina osvaja prvo mjesto na popularnom bodybuilding takmičenju “Mr. Olympia”.

9. FRANCO COLUMBU

Dvostruki je osvajač laskave titule Mr. Olympia, unatoč teškoj povredi koljena koju je u to vrijeme pretrpio. “Sardinian Strongman” (snažni čovjek sa Sardinije) kako su ga zvali, visok je 165 centimetara i smatra se jednim od najnižih bodybuildera ikad. U najboljim danima imao je 84 kilograma, ali je bez problema na benchu podizao i do 220 kilograma. Spomenuta povreda koljena nastala je prilikom jedne od demonstracija njegove snage, kad je nosio frižider na leđima.

8FRANK ZANE

Čak i oni koji nisu ljubitelji bodybuildinga i koji izgled bodybuildera često negativno komentarišu, sigurno ne bi imali ništa protiv da imaju tijelo kao Frank Zane. Sa svojih 85 kilograma, imao je nevjerovatno izvajano tijelo, a i pokazatelj je kolika se prednost davala estetici nad velikom količinom mišića.

7. RONNIE COLEMAN


Iako nijedan dio njegovoj tijela ne zaostaje, ipak su leđa najimpresivniji dio muskulature ovog američkog bildera. Međutim, mnogi smatraju da je otišao predaleko sa dodavanjem mišićne mase, te da je zapostavio simetriju.

6. KEVIN LEVRONE

Prema mnogima, najpodcjenjeniji bodybuilder svih vremena, svojim tijelom ostavlja bez daha. Visok 180 centimetara, a težak oko 110 kilograma, uspio je svaki dio svog tijela izvajati do najsitnijih detalja. Četiri puta je osvajao drugo mjesto na Mr. Olympia-i.

5. 
ARNOLD SCHWARZENEGGER

Arnold Schwarzenegger najpoznatiji je bodybuilder svih vremena. Osim što je bio izvrstan sportista, poznat je i kao najplaćeniji akcioni glumac, ali i političar. Visok je 188 centimetara, što je znatno više od većine drugih bodybuildera.

4. LEE HANEY

Dok se Lee Haney nije pojavio na sceni, smatralo se da je moguće imati ili veličinu ili atraktivnu formu. Međutim, sa više od 110 kilograma i nevjerovatnom formom, postavio je nove standarde u ovom sportu. 

3. DEXTER JACKSON

2008. godine osvojio je titulu Mr. Olympia, a nosi i nadimak “The Blade”. Poznat je po svojim snažnim, dubokim trbušnim mišićima.

2. SHAWN RAY

Gospodin Simetrija, kako ga zovu fanovi, oličenje je dobrih proporcija i simetrije. Nevjerovatna je činjenica da uprkos takvom tijelu nikad nije pobijedio na Mr. Olympia-i.

1. FLEX WHEELER

Kad biste stavili sve poznate bodybuildere u istu prostoriju, teško biste se oteli dojmu da upravo ovaj čovjek ima najbolje tijelo. Mnogi ga smatraju “najboljim od najboljih”. Smatra se najkompletnijim bodybuilderom ikad. Imao je veličinu, masu i proporcionalnost.