Fascinantno je koliko nas zabavlja čitati o opasnim mafijašima, unatoč što znamo o kakvim negativicima je riječ. Zato Vam u ovom članku donosimo 10 najopasnijih mafijaških šefova ikad.

10. Al Capone

Rođen je 17. januara 1899. godine u Brooklynu, New York. Najpoznatiji je mafijaš svih vremena, ali se ne smatra i najopasnijim. Nije poznat broj ubistava, niti drugih krivičnih djela koja je počinio, što samo potvrđuje koliko je bio surov, ali i oprezan. Poznat je i kao “Scarface” (Lice sa ožiljkom) zbog ožiljka koji je zadobio u jednoj tuči. Apsurd je to što je jedino djelo za koje je osuđen neplaćanje poreza, zbog čega je osuđen na 11 godina zatvora.

9. Bugsy Siegel

Bugsy Siegel bio je američki mafijaš. Šarmantan i harizmatičan, bio je jedan od prvih celebrity-mafijaša. Najviše se bavio reketiranjem i kockanjem. Ubijen je 1947. godine.

8. Dutch Schultz

Bavio se ilegalnom distribucijom alkohola i reketiranjem. Nakon što se našao optužen, tražio je dozvolu od mafijaške Komisije da ubije tužioca koji je vodio njegov slučaj. S obzirom da nije dobio dozvolu, želio je samostalno nešto učiniti. Komisija je naručila njegovo ubistvo i Schultz je svoju kriminalnu karijeru završio sa 33 godine.

7. Carlo Gambino

Gambino se počeo baviti kriminalom već u tinejdžerskoj dobi, kao ubica italijanske mafije. Sa 19 godina, bio je član italijanske Cosa Nostra-e. Njega i Bugsy-a Siegela, u svijet mafije uveo je Lucky Luciano. Gambino je vodio mafijašku porodicu 20 godina, sve do svoje smrti 1976. godine.

6. Frank Lucas

Kao mladić u tinejdžerskoj dobi, upoznao je kriminalca po imenu Bumpy Johnson. Vodio je jedan od najvećih narko-kartela 20. stoljeća. Podmićivao je američke vojnike kako bi ga puštali da krijumčari heroin u vojnim avionima, koristeći sanduke mrtvih vojnika, gdje su sakrivali drogu.

5. John Gotti

Gotti je bio italijansko-američki gangster koji je postao šef kriminalne porodice Gambino u New Yorku. Gotti i njegova braća odrasli su u siromaštvu i već u pubertetu, ušli su u svijet kriminala.

4. Vito Rizzuto

Vito Rizzuto, poznat i kao “Teflon Don”, je bio vodeći šef sicilijanske mafije u Kanadi. On je predvodio zloglasnu porodicu Rizzuto, koja je imala sjedište u Montrealu. Uhapšen je 2003. godine zbog reketiranja i kamatarenja, kao i zbog povezanosti sa ubistvima tri člana Bonanno porodice.

3. Vincent Gigante

Prije njega, niko u njegovoj porodici nije imao nikakve veze sa mafijom. Nakon kratke bokserske karijere, postao je član mafije. Smatra se odgovornim za ubistvo P. Kasteljana koji je smatran kao Capo di tutti Capi. Preminuo je 2005. godine.

2. Nicodemo Scarfo

Rođen je 1929. godine u Bruklinu, kao sin jednog od članova porodice Genovese. Opisivan je kao hladnokrvna i naricsoidna osoba. Osuđen je na 45 godina zatvora za iznude, trgovinu drogom, ubistva i kamatarenje.

1. Salvatore Riina

Sa nadimkom “Zvijer”, svrstali smo ga na prvo mjeste naše liste. Smatra se je lično ubio 40 i naručio ubistva nekoliko stotina ljudi. Rođen je na Siciliji i smatra se najopasnijim mafijaškim šefom. Mnogi njegovo ponašanje povezuju sa kompleksom koji ima zbog visine, s obzirom da je visok 158 centimetara. Osuđen je na doživotni zatvor, a danas ima 86 godina.