I vozači i pješaci čine učesnike u saobraćaju. Zato je važno da se svi ponašaju u skladu sa propisima kako bi sigurnost bila na najvišem mogućem nivou i kako bismo izbjegli nervozu.

10. “Zebra”

Pješački prelaz ili “zebra”, napravljen je upravo da bi pješaci bezbjedno prelazili cestu. Ukoliko pješaci to ne čine i prelaze cestu na neoznačenim dijelovima, ugrožavaju vlastitu sigurnost, a dovode u opasnost i sve druge učesnike u saobraćaju. Zaista je frustrirajuće za vozača ukoliko mu se desi da mora naglo zakočiti jer se ispred njega, niotkud, pojavio pješak.

9. Ponašanje u koloni

Puno je vozača koji jednostavno nemaju strpljenja čekati u koloni. Za njih također postoji rješenje : Ne sjedajte za volan! Ne postoji način da ubrzate spori gradski saobraćaj, niti da kolonu vozila pokrenete sa mrtve tačke. Zato nema potrebe da trubite i stvarate nervozu svima oko sebe, već to vrijeme, dok nepomično stojite u gužvi, iskoristite da zapalite cigaretu, promijenite CD ili radio stanicu.

8. Klizava cesta

Klizava cesta jedna je od najopasnijih situacija u kojoj se može naći jedan vozač. Pošto kiša, niti snijeg nisu neobične pojave, neiskusan vozač će pomisliti da nema nikakvog razloga za dodatni oprez. Međutim, klizav kolovoz zahtijeva smanjenu brzinu i dobre pneumatike. Također, izbjegavajte lokve i bare koje se naprave na cesti usljed padavina. Prije svega zato što tako na trenutak možete izgubiti kontrolu nad vozilom, a i kako ne biste prskali pješake koji se nalaze na trotoaru.

7.Preticanje


Svako se od nas ponekad nađe u situaciji da ga nervira vozač ispred koji vozi nepotrebno sporo, daleko ispod dozvoljene brzine. Ipak, to ne znači da istog momenta trebamo prelaziti u suprotnu traku s namjerom da preteknemo takvo vozilo. Strpljenje je jedna od ključnih osobina dobrog vozača, zato se prije preticanja uvjerite da ga možete izvršiti bezbjedno, odnosno da iz suprotnog pravca ne dolazi vozilo ili da iza vas neko već pretiče. Naravno, preticanje smijemo vršiti samo na isprekidanoj liniji!

6. Vožnja sa uključenim dugim svjetlima


Duga svjetla su ponekad neophodna i omogućavaju bolju vidljivost. Međutim, to ne znači da zarad svoje vidljivosti trebamo ugrožavati tuđu. Vodimo računa o tome da ugasimo duga svjetla čim u blizini primijetimo vozilo.

5. Snažan automobil

Automobil sa 200 konjskih snaga će sigurno pružiti puno više adrenalina u vožnji, nego onaj sa 80, ali jak motor zahtijeva i određene vještine, pogotovo ako je riječ o vozilu sa zadnjim pogonom. Kad se nađete za volanom neke jurilice, ne trčite da odmah stisnete gas, već se potrudite da prvo “osjetite auto”. Dakle, testirajte kako reaguje na nagla ubrzanja, kakve su mu gume i kočnice, kao i koliko je lak za upravljanje. Tek onda možete uživati u malo bržoj vožnji. Naravno, ako okolnosti to dozvoljavaju.

4. Agresivna vožnja
Svima stvara nervozu kad se iza njega pojavi agresivan vozač koji mu se “lijepi” za zadnji kraj. Osim toga, agresivna vožnja na javnim cestama je krajnje opasna i nikako nije preporučljiva nigdje drugo, osim na trkaćoj stazi. Zato, izbjegavajte preticanja bez potrebe, približavanje drugim vozilima, sviranje, blicanje vozaču ispred da se skoni i sl. jer time znatno ometate sve oko sebe.

3. Neispravno vozilo

Nažalost, na našim cestama je puno tehnički neispravnih vozila. Takvim automobilima nije mjesto u saobraćaju, bez obzira na izgovore tipa : “Nisam u mogućnosti da popravim” ili “Nije to ništa važno, zanemari”. Bilo kakav kvar na vozilu se ne smije zanemariti i zahtijeva da odmah posjetite servis. Ukoliko to ne učinite, budite svjesni da ugrožavate sigurnost saobraćaja i da možete biti sankcionisani, ukoliko Vas zaustavi policija.

2. Nepropisno parkiranje

Iako se nepropisno parkiranje čini kao bezazlen prekršaj, ono može dovesti do niza komplikacija. Recimo da ste parkirali na pješačkom prelazu. Pješaci ne mogu sigurno preći cestu, a vozači ih ne mogu vidjeti iza Vašeg automobila. Osim toga, kazne za nepropisno parkiranje nisu jeftine i više se isplati platiti parking.

1.Skretanje pogleda s ceste

Mobilni telefoni, ali i ekrani koji se nalaze u novim vozilima lako mogu odvući pogled sa ceste. To nikako ne smijemo dozvoliti jer vožnja zahtijeva apsolutno koncentraciju i kontrolu u svakom momentu. Vozač koji tipka poruku, telefonira ili gleda u novi touch-screen ekran svog automobila ugrožava i sebe i druge učesnike u saobraćaju. Zato, ne skrećimo pogled sa ceste ni za živu glavu!