Sve veći je broj onih koji se odlučuju za kupovinu polovnog automobila, s obzirom na visoke cijene novih i činjenicu koliko vozila brzo gube na cijeni. Međutim, kupovina polovnog vozila za sobom povlači niz radnji koje moramo obaviti kako bi nam se naša kupovina isplatila.

10. Vodite računa od koga kupujete

Najbolja varijanta za kupovinu polovnog automobila i ona koju mnogi smatraju jedinom sigurnom jeste da vozilo kupite od poznate osobe. U tom slučaju, najbolje možete znati kako je vozilo korišteno, održavano, te koji su njegovi nedostaci. Ako ipak niko od Vaših poznanika u tom trenutku ne prodaje svoj automobil, svog četverotočkaša možete potražiti u nekom od salona polovnih automobila. Međutim, budite oprezni da kupujete samo kod provjerenih prodavača i po preporuci jer se nerijetko dešava da upravo veliki autoplacevi prodaju udarene automobile ili sa vraćenom kilometražom.

9. Vanjski izgled

Iako vanjski izgled automobila ne mora ništa značiti, važno je da obratite pažnju na detalje koji Vam mogu reći više o stanju vozila. Dobro pogledajte sve dijelove automobila i uvjerite se da su svi jednake nijanse, kao i granulacije. Pogledajte i sve razmake između spojeva jer moraju da budu potpuno jednaki i pravilni jer u suprotnom znači da je na vozilu nešto rađeno. Otvorite sva vrata automobila i pogledajte kakvi su pragovi i gumeni kederi. Ne smiju biti deformisani, niti oštećeni. Pogledajte da li su retrovizori izgrebani ili na drugi način oštećeni.

8. Unutrašnjost

Sjedite na svako sjedište u vozilu i razgledajte dobro oko sebe. Provjerite kakva su sjedišta, da li su negdje oštećena, poderana ili isflekana. Potegnite svaki pojas i provjerite da li ispravno funkcioniše. Kuckajte po plastikama u unutrašnjosti vozila i stisnite plastične ručke da se uvjerite da ništa ne lupka i ne krcka.

7. Ispod haube

Ovaj dio je jako teško temeljto obaviti običnim pregledom, bez podizanja vozila na kanal. Ipak, obratite pažnju da je ispod haube sve u potpunosti suho, da ne nedostaje niti jedan plastični poklopac i ne suzdržavajte se da pritom isprljate ruke jer samo pipajući sve dijelove možete biti sigurni da nijedan od njih nije vlažan ili oštećen.

6. Servisna knjižica

Tražite da Vam se pokaže servisna knjižica automobila, ali ono što vidite ne uzimajte zdravo za gotovo. Čak i ako je auto redovno servisiran, moguće je da je pretprio neki kvar ili oštečenje od posljednjeg servisa. Također, vodite računa o vjerodostojnosti servisne knjižice.

5. Vožnja

Upalite automobil i posmatrajte kazaljku na satu sa obrtajima. Ona treba biti u potpunosti mirna. Vodite računa i o tome da nije upaljena nijedna lampica. Dok je vozilo “u leru”, stisnite malo jače gas i obratite pažnju na to čuje li se pucketanje u zadnjem dijelu automobila. Kad stisnete kvačilo i ubacite u brzinu, vodite računa o tome da se ne čuje nikakav zvuk, te obratite pažnju koliko je visoko kvačilo. Visoko kvačilo u većini slučajeva znači da je lamela pri kraju, te se oko toga trebate dodatno konsultovati sa majstorom. U vožnji nađite dovoljno prostora na cesti, te pri maloj brzini pomjerajte volan lijevo-desno, kako biste se uvjerili da se ne čuje letva volana. Pokušajte naglo zakočiti i procijenite kakve su kočnice automobila, odnosno koliki je zaustavni put, te da li se čuje neko škripanje prilikom kočenja. Naravno, ne zaboravite testirati i ručnu kočnicu. Za kraj dodajte malo gasa kako biste provjerili kako auto vuče.

4. Zvuk motora 

Većini ljudi nije jednostavno izvući zaključak na osnovu zvuka motora, ali ipak oslušnite malo kako motor radi jer se ne bi smjelo čuti nikakvo škripanje ili nepravilan zvuk prilikom rada mašine.

3. Elektornika 

Ne budite lijeni i malo se “zarovite” u putni računar. Provjerite koliku potrošnju prikazuje, da li računar pravilno radi i da li prikazuje neke greške. Također, upalite klima uređaj i provjerite da li je ispravan. Ako vozilo posjeduje električne podizače stakala, panorama krov, grijanje sjedišta, grijanje volana i sl. budite sigurni da je to sve ispravno, prije nego što kupite vozilo jer takve “sitnice” često zahtijevaju dug i skup popravak. Također, obratite pažnju i na signalizaciju.

2. Stakla

Svako staklo na automobilu ima određenu šifru i logo proizvođača. Vodite računa da su datumi i logo na svim staklima identični. U suprotnom, znači da je neko staklo zamijenjeno.

1.Riječ stručnjaka


Nakon što sve provjere obavite sami i uvjerite se da je sve u redu, ipak odvezite vozilo u servis, kako biste dobili potvrdu da je riječ o potpuno ispravnom automobilu. S obzirom da se takav pregled u servisu plaća, nema potrebe da na servis vozite automobil za koji i sami možete uvidjeti da nije ispravan. Za provjere prije odlaska u servis poslužite se informacijama koje ste prethodno dobili. Sretno!