10. Inovacije?

Jedino što je ekstremno inovativno kod novog iPhone X je cijena. Da budemo fer, izgleda jako dobro, ali šta je sa svim tim inovacijama koje su trebale potopiti svaki drugi telefon? Većina karakteristika ovog telefona može se pronaći među specifikacijama i drugih, do sada napravljenih. Karakteristikama su data nova, ukrasna imena, a cijena je dramatično visoka za funkcije koje su uglavnom poznate.

9. Ekran

Ekran je nazvan “Super Retina Display”. To je OLED ekran veličine 1125 × 2436 koji je navodno napravio Samsung. Vjeruje se da je zbog tog razloga i broj iPhone X uređaja ograničen.

8. Home Button

Home Button je uklonjen. Nekom može biti olakšica, ali nekome će vjerovatno biti frustrirajuće  naviknuti se da koristi iPhone uređaj na potpuno novi način. Iako tasteri funkcionišu drugačije, i dalje možete pritisnuti i restartovati telefon. Pošto se Siri sada poziva dugim pritiskom na bočnom dugmetu, isključivanje se vrši pritiskom bočnog dugmeta i dugmeta za pojačavanje zvuka, sve dok se ne prikaže ekran za isključivanje. Ali, šta ako je potrebno da prisilno restartujete telefon? Pritisnite i pustite dugme za pojačavanje zvuka. Pritisnite i pustite dugme za smanjenje zvuka. Sada pritisnite i držite bočni taster i zadatak je gotov. Prilično komplikovano, zar ne?

7. Izgovara se „Iphone 10“

Nakon što je sa iPhone 6 i 6S došlo do iPhone 7 i 7+ i 8 i 8+, novi iPhone ima novu oznaku – „X“. Apple je zamislio da “X” bude rimski broj za 10, što znači da naziv modela izgovarate “iPhone 10.” Također, X označava desetu godišnjicu od prvog iPhone-a iz 2007. godine.

6. Kamera

Telefon ima dvije kamere od 12 megapiksela, opremljene širokougaonim aparatima. To omogućava bolji optički i digitalni zoom, do 10 puta za fotografije i 6 puta za video. Kamera je okrenuta uspravno ( što nismo prije viđali kod iPhone uređaja), a to je zbog toga što bi se vodoravno poklopila sa tehnologijama na prednjoj strani ekrana.

5.  „Prepoznavanje dodira“ zamijenilo je „prepoznavanje lica“

Budete li željeli da na svom novom iPhone uređaju stavite „touch ID“, samim tim što je uklonjen „home button“, nećete imati tu mogućnost. Nigdje ne morate pritisnuti, samo se pojavite ispred svog telefona i on će se otključati. Zanimljivo je što mnogi nisu oduševljeni ovom opcijom i često postavljeno pitanje je „Da li se telefon može otključati putem fotografije?“, međutim iz Apple-a odgovaraju da je šansa za to 1:1.000.000.

4. Prebacivanje aplikacija je lakše nego ikad

Razlog tome je što kad se nalazite u aplikaciji, ne morate se vratiti na početni ekran da biste promijenili aplikaciju. Pogledajte u dno displeja i vidjet ćete traku. Prevucite je nalijevo ili nadesno, a sljedeća aplikacija će se pojaviti. Ovo može biti veoma korisno, pogotovo u situaciji kad, recimo, kopirate tekst iz e-pošte u tekstualnu poruku. Sve ovo dio je Apple-ovog “no home button” iznenađenja.

3. Tu je i novi zvuk zvona samo za Iphone X

Nosi naziv Reflection i izvrstan je. Zbog novog zvuka na koji niste navikli, moguće je da propustite poziv jer niste svjesni da Vam zvoni mobitel.

2. Zaboravite na ulaz za slušalice

iPhone, kao i neki drugi novi uređaji, nema 3.5mm priključak što je pomalo iritantno. Međutim, Apple nastoji imati sve bežično pa zato ovakav potez nimalo ne čudi

1.Baterija

Baterija novog iPhone-a izazvala je mnoge kontroverze – prije svega, zbog samo 2.715 mAh, a drugo zbog dvije baterije u obliku slova “L”, spojene u jednu. Ipak, nakon testiranja se dokazalo da samo LG V30 ima dugotrajniju bateriju od iPhone X baterije. Svi ostali telefoni, uključujući starije modele iPhone-a i posljednje modele Samsung-a, imaju bateriju koja traje kraće.