Nikad nije prekasno da razvijete dobre navike učenja. Ako steknete naviku, učenje Vam neće predstavljati problem i muku. Donosimo Vam 10 savjeta kako da poboljšate učenje i postignete bolje rezultate.

 

10. Postavite cilj i napravite plan

Postoji mnogo vjerodostojnih istraživanja koja sugerišu da se postavljanje cilja može koristiti kao dio strategije koja će ljudima pomoći da uspješno utiču na pozitivne promjene u svojim životima. Napravite plan i odredite šta i koliko želite da naučite tog dana, koristite planere ili napravite listu obaveza.

 

9. Počnite na vrijeme

Nemojte ostavljati sve za posljednji trenutak. Vrijeme je dragocijeno, a niko toga nije svjestan više od studenta koji nije učio ništa, sve do noći prije ispita. Tada je, u većini slučajeva, prekasno. Učite redovno, lakše je, a i rezultati će biti mnogo bolji.

 

8. Ostavite mobitel

Povremeno zujanje, zvukovi notifikacija i slično, mogu ometati Vašu koncentraciju, pogotovo zato što ih je teško ignorisati. Provjerite je li isključeno zvono na Vašem mobitelu i fokusirajte se na učenje. Društvene mreže mogu i moraju pričekati.

 

7. Napunite stomak

Bit ćete mnogo više koncentrisani ukoliko niste gladni. Pobrinite se da prije nego što počnete sa ozbiljnim učenjem, pojedete konkretan obrok. Tokom učenja možete grickati orašaste plodove, jesti voće i slično. Također, ne zaboravite da pijete puno vode, kako biste ostali hidrirani i budni.

 

6. Pravite bilješke

Samo čitanje poglavlja u knjizi možda nije dovoljno da Vam pomogne da zadržite znanje koje je potrebno za testiranje. Zapisivanje bilješki, poput važnih činjenica, statistike, datuma i ključnih pojmova pomoći će Vam da duže zadržite informacije koje ste upravo pročitali.

 

5. Pravite pauze

Pravite pauze, ali neka one ne budu samo za korištenje mobitela i provjeravanja društvenih mreža. Iskoristite pauzu da ustanete, udahnete malo svježeg vazduha i da se opustite. To će u mnogome pomoći Vašoj daljnjoj koncentraciji.

4. Testirajte se

Nakon što naučite određeni dio, testirajte se. Testiranjem sebe vidjet ćete koliko ste dobro shvatili i naučili materiju, ali i pronaći ćete slabe tačke za koje Vam treba više vremena da ih poboljšate. Mentalno ćete se pripremiti na pritisak da morate zapamtiti ključne pojmove, datume, formule i slično. Uvijek se možete sami testirati, ali i zatražiti pomoć porodice ili prijatelja da provjere Vaše znanje.

 

3. Grupni rad

Nekome odgovara, nekome ne, ali istraživanja pokazuju da grupni rad i učenje može dosta doprinijeti da lakše shvatite oblast koju obrađujete. Prednost grupnog rada je u tome što ćete uvijek moći saznati nove informacije, pitati nekoga za stvari koje Vam nisu dovoljno jasne, a ako izaberete društvo koje je ozbiljno motivisano za učenje i Vama će motivacija biti dosta veća.

 

2. Stalno ponavljajte

Latinska poslovica kaže „Ponavljanje je majka znanja“. Odredite nekoliko sati u danu da biste prelistali Vaše bilješke i ponovili do sada naučeno. Tokom ponavljanja, shvatit ćete da li Vam za neku oblast treba još vremena i stvari će Vam postajati sve jasnije i jasnije.

 

1. Ostanite pozitivni

Vaš stav ima veliki uticaj na efikasnost  Vašeg procesa učenja. Ako nastavite govoriti  da nešto ne možete naučiti, sam proces će postati još teži. Umjesto toga, usredsredite se na pozitivne rezultate i na to kako možete da koristite sopstvene individualne snage da biste ih postigli. Kada pozitivno razmišljate, centri nagrade u Vašem mozgu pokazuju veću aktivnost, čime se osjećate manje anksioznim, a više otvoreniji za nove stvari. Razmišljajte pozitivno – VI TO MOŽETE.